Zelenina na zahradě - tipy pro pěstování
Zelenina je základem zdravého jídelníčku. Objevte její druhy, výživové benefity a tipy na pěstování. Vyberte si zeleninu, která vás zajímá.
Pod pojmem zelenina se ukrývají jedlé části jednoletých, dvouletých, ale někdy i víceletých kulturních rostlin. Podle toho, kterou část rostliny konzumujeme, rozdělujeme zeleninu na cibulovou, kořenovou, listovou, košťálovou, plodovou, luskoviny a další. Zelenina by měla být běžnou součástí našeho každodenního jídelníčku, ale je rovněž vynikajícím pomocníkem při dietách. Obsahuje totiž spoustu vitamínů, minerálů, esenciální tuky a bílkoviny, ale také vlákninu a další zdraví prospěšné látky. V současnosti seženeme v obchodech, na trzích, nebo si vypěstujeme na zahrádkách zeleninu mnoha chutí, vůní, barev a tvarů. Můžeme ji konzumovat syrovou, nebo tepelně upravenou, může být doplňkem pokrmu, přílohou, nebo být jeho hlavní složkou – vždy však efektně obohatí náš jídelníček.
Pro podrobné informace o pěstování si vyberte druh zeleniny, který vás zajímá.
Artyčok
Batáty - povijnie batátová, sladké brambory
Brambory - lilek brambor, brambor hlíznatý
Brokolice
Celer - miřík celer
Cibule kuchyňská
Cuketa
Čekanka obecná
Česnek kuchyňský
Čočka jedlá
Dýně obecná - tykev obecná
Fazole
Hrášek - hrách setý
Chřest
Kapusta - brukev
Kapusta růžičková
Kedluben
Křen
Kukuřice
Květák - karfiol
Lilek vejcoplodý- baklažán
Mangold
Meloun
Mrkev
Okurky
Papriky
Pastiňák
Petržel
Pórek - pór zahradní
Rajčata
Rebarbora - reveň kadeřavá
Ředkvičky - ředkev setá
Řepa červená
Saláty listové
Špenát setý
Tuřín - brukev řepka tuřín
Zelí - hlávkové, římské, pekingské