Smetanová křenová omáčka

1.1.2024 / Redakce

Smetanová křenová omáčka je stálicí českých domácností i tradičních restaurací. Její základ tvoří jíška z másla a mouky, zjemněná mlékem, vývarem a smetanou. Chuťově ji oživuje čerstvě nastrouhaný křen a špetka muškátového květu, které dohromady tvoří krémovou, lehce pikantní a přitom elegantní omáčku.

Skvěle se hodí k vařenému hovězímu, uzenému masu, ale i k bramborám nebo houskovému knedlíku. Omáčka je ideální nejen pro sváteční oběd, ale i jako součást tradiční české kuchyně ve všední den.

Suroviny

  • 40 g tuku (např. sádlo nebo rostlinný tuk)
  • 25 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 400 ml mléka
  • 100 ml smetany ke vaření (12 %)
  • 100 g čerstvě nastrouhaného křenu
  • sůl podle chuti
  • 1–2 lžičky cukru (dle chuti)
  • špetka muškátového květu

Postup

  1. V hrnci rozpusť tuk a přidej mouku a muškátový květ. Připrav světlou jíšku, pomalu míchej, aby nezhnědla.
  2. Za stálého míchání zalij vlažným vývarem a mlékem. Osol a vař cca 20 minut na mírném ohni.
  3. Před koncem varu přilij smetanu, zamíchej a krátce povař, aby omáčka zhoustla.
  4. Do hotové omáčky přidej máslo, oslaď podle chuti a vmíchej jemně nastrouhaný křen.
  5. Ještě krátce povař a ihned podávej.

Křenová smetanová omáčka chutná nejlépe s vařeným hovězím masem, uzeninami, houskovým knedlíkem nebo vařenými bramborami. Pokud chceš výraznější chuť, přidej více křenu těsně před servírováním – zachová si ostrost.

Omáčky a zálivky - další recepty