Krémový dip z modrého sýra

11.4.2025 / redakce

Pokud máte rádi sýry s charakterem, dip z modrého sýra by rozhodně neměl chybět na vašem stole. Tahle výrazná a zároveň jemně krémová pochoutka perfektně doplní nejen čerstvou zeleninu, ale také steaky, kuřecí křidélka nebo burgery. V USA se podává zejména jako doplněk k pikantní Buffalo křidélkům – a není divu, jeho chuť je ideálním protipólem k ostrosti.

Příprava je rychlá, a přitom velmi efektní. Stačí několik základních surovin – zakysaná smetana, majonéza, rozdrobený sýr s modrou plísní (například Niva), citronová šťáva a česnekový prášek. Výsledkem je hustý a voňavý dip, který udělá z každého občerstvení zážitek.

Suroviny

  • 120 ml zakysané smetany
  • 120 ml majonézy
  • 60 g sýra s modrou plísní (např. Niva), rozdrobeného
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. V míse smíchej zakysanou smetanu s majonézou.
  2. Přidej rozdrobený sýr, citronovou šťávu a česnekový prášek.
  3. Ochuť solí a pepřem, promíchej a nech aspoň 30 minut odležet.
  4. Podávej vychlazené, ideálně k zeleninovým hranolkům, chipsům nebo masu.

Omáčky a zálivky - další recepty