Italský dresing

1.1.2024 / redakce

Italská kuchyně je známá pro svou jednoduchost a důraz na kvalitní suroviny – a přesně tímto směrem se ubírá i tento domácí italský dresink. Spojuje jemnost zakysané smetany s výraznou chutí balsamico octa, olivového oleje, česneku a čerstvé bazalky. Výsledkem je svěží, lehce krémová zálivka, která vynikne nejen v zeleninových salátech, ale i jako dip k pečeným bramborám nebo omáčka ke grilovanému masu.

Příprava zabere jen pár minut a suroviny máte pravděpodobně už doma. Navíc si dresink můžete přizpůsobit své chuti – například přidáním parmezánu, sušených rajčat nebo chilli. Vyzkoušejte tuto lehkou alternativu ke klasickým dresinkům s majonézou a dopřejte svým jídlům pravý italský šmrnc.

Suroviny

  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamicového octa
  • 1 stroužek česneku (utřený)
  • 1 hrst čerstvé bazalky (nasekané)
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

  1. V misce smíchej zakysanou smetanu s olivovým olejem a balsamicovým octem.
  2. Přidej utřený česnek a nasekanou bazalku.
  3. Dochutíš solí a pepřem, promíchej.
  4. Nech dresink alespoň 10–15 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.

Podávej jako zálivku k listovým a zeleninovým salátům, k pečené zelenině nebo jako dip k čerstvému pečivu. Výborně se hodí i k těstovinám nebo grilovanému kuřeti.

Omáčky a zálivky - další recepty