Omáčka z okurek
Okurková omáčka patří mezi ty recepty, které si buď zamilujete na první ochutnání, nebo vás svou netradičností překvapí. Kombinuje klasické české suroviny – cibuli, sterilované okurky, smetanu a máslo – v jemně pikantní a krémově zahuštěné podobě. Je ideální k vařeným bramborám, hovězím masu nebo vajíčku natvrdo.
Tento recept navazuje na starší domácí kuchyni, kde se neplýtvalo a zavařené okurky měly mnohostranné využití. Omáčka je jednoduchá na přípravu, cenově dostupná a díky smetaně i příjemně zjemněná. Pokud hledáte způsob, jak oživit běžný oběd, tahle omáčka je skvělou volbou.
Suroviny
- 1 střední cibule
- 5 středně velkých sterilovaných okurek
- 200 ml smetany ke šlehání nebo na vaření
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 kostky bujonu (masox)
- cca 100 ml nálevu z okurek (dle potřeby)
- 1 lžička másla
- sůl podle chuti
Postup
- Cibuli nakrájej nadrobno a osmaž ji na oleji dozlatova.
- Přidej na kostičky nakrájené sterilované okurky a půl kostky masoxu.
- Podlij trochou nálevu z okurek, přikryj a podus asi 30 minut, občas dolij další nálev podle potřeby.
- V misce smíchej smetanu s moukou do hladka a za stálého míchání přilij k okurkám.
- Přiveď k varu a krátce povař, dokud omáčka nezhoustne.
- Na závěr vmíchej lžičku másla pro zjemnění chuti. Dle potřeby dochuť solí.