Omáčka z okurek

28.3.2006 / Jindřiška

Okurková omáčka patří mezi ty recepty, které si buď zamilujete na první ochutnání, nebo vás svou netradičností překvapí. Kombinuje klasické české suroviny – cibuli, sterilované okurky, smetanu a máslo – v jemně pikantní a krémově zahuštěné podobě. Je ideální k vařeným bramborám, hovězím masu nebo vajíčku natvrdo.

Tento recept navazuje na starší domácí kuchyni, kde se neplýtvalo a zavařené okurky měly mnohostranné využití. Omáčka je jednoduchá na přípravu, cenově dostupná a díky smetaně i příjemně zjemněná. Pokud hledáte způsob, jak oživit běžný oběd, tahle omáčka je skvělou volbou.

Suroviny

  • 1 střední cibule
  • 5 středně velkých sterilovaných okurek
  • 200 ml smetany ke šlehání nebo na vaření
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 kostky bujonu (masox)
  • cca 100 ml nálevu z okurek (dle potřeby)
  • 1 lžička másla
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Cibuli nakrájej nadrobno a osmaž ji na oleji dozlatova.
  2. Přidej na kostičky nakrájené sterilované okurky a půl kostky masoxu.
  3. Podlij trochou nálevu z okurek, přikryj a podus asi 30 minut, občas dolij další nálev podle potřeby.
  4. V misce smíchej smetanu s moukou do hladka a za stálého míchání přilij k okurkám.
  5. Přiveď k varu a krátce povař, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Na závěr vmíchej lžičku másla pro zjemnění chuti. Dle potřeby dochuť solí.

Omáčky a zálivky - další recepty