Polská omáčka

28.3.2006 / Jindřiška

Polská omáčka je příkladem staré kuchyně, kde se snoubí sladké a kyselé chutě s jemností másla a kořenitou vůní vína a citronu. Připravuje se z vývaru, cibule, rozinek, mandlí, rybízové zavařeniny a karamelu, což vytváří bohatou, sladkokyselou omáčku plnou kontrastů. V Polsku i na území bývalého Rakouska-Uherska byla běžně podávána k vařenému hovězímu masu, ale skvěle ladí i s vepřovým nebo drůbežím.

Recept vyžaduje trochu více kroků než klasické omáčky, ale odmění vás výraznou chutí, která je slavnostní a přesto překvapivě všestranná. Výborně doplní i tradiční českou kuchyni – třeba na nedělní oběd nebo sváteční tabuli.

Suroviny

  • 30 g másla
  • 1 střední cibule (nadrobno)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml silného masového vývaru
  • 100 ml bílého nebo růžového vína (přírodního)
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1–2 lžíce rozinek
  • 1–2 lžíce loupaných mandlí nakrájených na nudličky
  • 1–2 lžičky rybízové zavařeniny (červený nebo černý rybíz)
  • 1 lžíce cukru (na karamel)
  • sůl podle chuti

Postup

  1. Na másle osmaž nadrobno nakrájenou cibuli, přidej mouku a udělej světlou jíšku.
  2. Zalij vývarem a dobře promíchej, aby nevznikly hrudky. Nech 15 minut povařit na mírném plameni.
  3. Mezitím si na pánvi rozpusť cukr na světlý karamel.
  4. Omáčku přeceď, vrať do kastrolu a přidej víno, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky, mandle, karamel, špetku soli a rybízovou zavařeninu.
  5. Krátce povař, dokud se vše nespojí. Podávej teplé.

Omáčky a zálivky - další recepty