Krémový okurkový dip s koprem a citronem
Lehký, osvěžující a zároveň krémově jemný – právě takový je domácí okurkový dip s koprem. Tento recept oceníte zejména v teplejších měsících, kdy přirozeně saháme po svěžích chutích a jednoduchých kombinacích. Spojuje zakysanou smetanu, majonézu, citronovou šťávu a čerstvou zeleninu – výsledkem je dip, který se skvěle hodí ke křupavé zelenině, krekrům nebo jako studená omáčka k rybám a grilovanému masu.
Oproti tradičním těžkým dipům je tato varianta lehčí, ale přesto plná chuti. Ideální volba pro letní grilovačky, zdravé svačiny nebo jako součást studeného občerstvení na večírku. Navíc si ho snadno připravíte doma ze základních surovin.
Suroviny
250 ml zakysané smetany
- 120 ml majonézy
- 1 menší salátová okurka, najemno nasekaná (nebo nahrubo nastrouhaná a vymačkaná)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce čerstvého kopru, nasekaného
- ½ lžičky česnekového prášku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Okurku najemno nasekej nebo nastrouhej, poté dobře vymačkej přebytečnou vodu.
- V míse smíchej zakysanou smetanu, majonézu, kopr, citronovou šťávu, česnekový prášek a okurku.
- Ochuť solí a pepřem, dobře promíchej.
- Nech dip alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě propojil
Pro lehčí vyriantu dipu lze majonźu nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou. Skvěle chutná také s přidáním nasekané čerstvé jarní cibulky nebo s pažitku.