Křenový dip

21.6.2006 / Redakce

Křenová omáčka patří mezi tradiční doplňky české i středoevropské kuchyně. Tento modernější recept s použitím husté zakysané smetany a dijonské hořčice je oblíbený pro svou jednoduchost, výraznou chuť a krémovou konzistenci bez nutnosti vaření. Ideálně se hodí k uzenému masu, vařenému hovězímu, pečeným bramborám i rybám.

Její příprava zabere jen pár minut a výsledek potěší každého, kdo má rád výraznější, ale přitom vyvážené chutě. Díky zakysané smetaně je omáčka příjemně osvěžující, a přesto dostatečně pikantní. Doporučujeme vyzkoušet i jako pomazánku nebo základ do sendviče.

Suroviny

  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 200 ml husté zakysané smetany
  • 1 lžička francouzské (dijonské) hořčice
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Jemně nastrouhaný křen dej do misky.
  2. Přidej zakysanou smetanu a dijonskou hořčici.
  3. Dochutíš solí a pepřem, dobře promíchej.
  4. Podávej čerstvou, nebo nech v lednici chvíli odležet, aby se chutě propojily.

Omáčky a zálivky - další recepty