Špenátové pesto s bazalkou a vlašskými ořechy
12.2.2025
/ redakce
Špenátové pesto je skvělou alternativou k tradičnímu bazalkovému pestu, která přináší jemnou chuť a zároveň dodává pokrmům svěží zelenou barvu. Kombinace mladého špenátu a bazalky vytváří harmonii chutí, kterou doplňují vlašské ořechy, česnek a citronová šťáva. Toto pesto je nejen chutné, ale také bohaté na vitamíny a antioxidanty. Hodí se k těstovinám, jako pomazánka na pečivo, nebo jako zdravý dip k zelenině. Připravíte ho během pár minut a díky jednoduchým ingrediencím ho můžete snadno upravit podle vlastní chuti.
Suroviny
- 3 hrnky mladého špenátu (lehce stlačeného)
- 1 hrnek bazalkových listů
- 3 stroužky česneku
- 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce parmazánu
Postup
- Do mixéru vložte špenát, bazalku, česnek, ořechy, sůl a pepř. Několikrát promixujte, aby se ingredience spojily.
- Postupně přidávejte olivový olej a mixujte do hladké konzistence.
- Nakonec přidejte citronovou šťávu a parmazán, ještě jednou krátce promixujte.