Špenátové pesto s bazalkou a vlašskými ořechy

12.2.2025 / redakce

Špenátové pesto je skvělou alternativou k tradičnímu bazalkovému pestu, která přináší jemnou chuť a zároveň dodává pokrmům svěží zelenou barvu. Kombinace mladého špenátu a bazalky vytváří harmonii chutí, kterou doplňují vlašské ořechy, česnek a citronová šťáva. Toto pesto je nejen chutné, ale také bohaté na vitamíny a antioxidanty. Hodí se k těstovinám, jako pomazánka na pečivo, nebo jako zdravý dip k zelenině. Připravíte ho během pár minut a díky jednoduchým ingrediencím ho můžete snadno upravit podle vlastní chuti.

Suroviny

  • 3 hrnky mladého špenátu (lehce stlačeného)
  • 1 hrnek bazalkových listů
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce parmazánu

Postup

  1. Do mixéru vložte špenát, bazalku, česnek, ořechy, sůl a pepř. Několikrát promixujte, aby se ingredience spojily.
  2. Postupně přidávejte olivový olej a mixujte do hladké konzistence.
  3. Nakonec přidejte citronovou šťávu a parmazán, ještě jednou krátce promixujte.

Italská kuchyně - další recepty