Pesto z medvědího česneku s vlašskými ořechy
12.2.2025
/ redakce
Pesto z medvědího česneku je skvělou jarní variací na klasické bazalkové pesto. Medvědí česnek, známý svou jemnou, ale výraznou česnekovou chutí, dodává pestu svěžest a lehkou pikantnost. V kombinaci s vlašskými ořechy, olivovým olejem a parmazánem vzniká chutná omáčka, která se hodí nejen k těstovinám, ale i jako pomazánka na pečivo, dip k zelenině nebo dochucení masa a brambor. Díky jednoduché přípravě a zdravým ingrediencím se toto pesto rychle stane oblíbenou součástí vaší kuchyně.
Suroviny
- 2 hrnky listů medvědího česneku
- 1/2 hrnku vlašských ořechů (mohou být i piniové oříšky)
- 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku (volitelné pro intenzivnější chuť)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř dle chuti
Postup
- Listy medvědího česneku důkladně omyjte a osušte. Vlašské ořechy lehce opražte na suché pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť.
- Do mixéru vložte medvědí česnek, ořechy, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a citronovou šťávu.
- Postupně přilévejte olivový olej a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud chcete jemnější pesto, přidejte více oleje.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo dalším citronem.
- Pesto ihned podávejte nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 5 dní. Pro delší skladování lze pesto zamrazit.