Pesto z medvědího česneku s vlašskými ořechy

12.2.2025 / redakce

Pesto z medvědího česneku je skvělou jarní variací na klasické bazalkové pesto. Medvědí česnek, známý svou jemnou, ale výraznou česnekovou chutí, dodává pestu svěžest a lehkou pikantnost. V kombinaci s vlašskými ořechy, olivovým olejem a parmazánem vzniká chutná omáčka, která se hodí nejen k těstovinám, ale i jako pomazánka na pečivo, dip k zelenině nebo dochucení masa a brambor. Díky jednoduché přípravě a zdravým ingrediencím se toto pesto rychle stane oblíbenou součástí vaší kuchyně.

Suroviny

  • 2 hrnky listů medvědího česneku
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů (mohou být i piniové oříšky)
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku (volitelné pro intenzivnější chuť)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup

  1. Listy medvědího česneku důkladně omyjte a osušte. Vlašské ořechy lehce opražte na suché pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť.
  2. Do mixéru vložte medvědí česnek, ořechy, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a citronovou šťávu.
  3. Postupně přilévejte olivový olej a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud chcete jemnější pesto, přidejte více oleje.
  4. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo dalším citronem.
  5. Pesto ihned podávejte nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 5 dní. Pro delší skladování lze pesto zamrazit.

Italská kuchyně - další recepty