Avokádové pesto s bazalkou a citronem

12.2.2025 / redakce

Avokádové pesto je moderní a zdravou alternativou klasického pesta, která zaujme svou jemnou a krémovou konzistencí. Avokádo dodává omáčce bohatou, máslovou chuť, zatímco bazalka, česnek a citronová šťáva přidávají svěží a aromatický nádech. Toto pesto je nejen chutné, ale také bohaté na zdravé tuky a vitamíny, což z něj dělá ideální doplněk k těstovinám, salátům nebo jako pomazánku na pečivo. Díky své hladké textuře je skvělé i jako dip k zelenině nebo grilovaným pokrmům.

Suroviny

  • 1 zralé avokádo
  • 2 hrnky čerstvých bazalkových listů
  • 1/4 hrnku piniových oříšků (mohou být i vlašské ořechy nebo mandle)
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup

  1. Avokádo rozkrojte, vyjměte pecku a vydlabejte dužinu. Bazalku důkladně omyjte a osušte.
  2. Piniové oříšky lehce opražte na suché pánvi, aby získaly výraznější chuť.
  3. Do mixéru vložte avokádo, bazalku, oříšky, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  4. Přilijte olivový olej a mixujte do hladké a krémové konzistence. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán a krátce promixujte.
  5. Ochutnejte a případně upravte dochucení dle potřeby.
  6. Pesto ihned podávejte nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici až 2 dny – kvůli avokádu má toto pesto kratší trvanlivost.

Italská kuchyně - další recepty