Utopenci

1.1.2024 / Jindřiška

Utopenci jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a skvělou pochoutkou k pivu. Tento recept na nakládané špekáčky s cibulí, octem a pikantním kořením je jednoduchý a velmi chutný. Po několika dnech uležení se všechny chutě dokonale propojí, což z nich činí ideální svačinku nebo předkrm na každou oslavu či grilování. Příprava je snadná, a pokud máte rádi pikantní chuť, můžete přidat více chilli.

Suroviny

  • 2 kg méně tučných špekáčků
  • 1,75 kg cibule
  • 600 ml octa
  • 1250 ml vody
  • 5 polévkových lžic soli
  • 1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře
  • 3/4 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 3 bobkové listy
  • na špičku nože chilli

Postup

Příprava nálevu: V hrnci přiveďte k varu vodu s octem. Jakmile začne vřít, přidejte sůl, cukr, olej, bobkové listy a chilli. Vařte ještě 2 minuty a poté nechte nálev vychladnout.

Příprava špekáčků a cibule: Špekáčky oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na rovnoměrná kolečka.

Plnění sklenice: Do vyčištěné pětilitrové sklenice od okurek dejte asi 1 cm vysokou vrstvu cibule. Na ni pokládejte vrstvu špekáčků. Vrstvy opakujte, dokud nebude sklenice plná.

Zalévání nálevem: Vychladlý nálev nalijte do připravené sklenice tak, aby špekáčky a cibule byly ponořené.

Uzavření a odležení: Sklenici dobře uzavřete celofánem a gumičkou. Nechte utopence uležet minimálně týden na chladném místě, aby se chutě propojily.

Předkrmy a chuťovky - další recepty