Karlovarské preclíky
Karlovarské preclíky jsou tradiční českou pochoutkou, která potěší každého milovníka slaných snacků. Tento recept nabízí jednoduchý způsob, jak si doma připravit křupavé preclíky, které můžete posypat hrubou solí a kmínem. Díky máslu a droždí jsou krásně nadýchané a skvěle chutnají k pivu nebo jako malá svačinka k jakékoliv příležitosti.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 160 g másla
- 10 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- 50 ml mléka
- sůl (podle chuti)
- hrubá sůl na posypání
- kmín (volitelně)
Postup
Příprava kvásku: Z droždí, cukru, vlažného mléka a trochy mouky připravte kvásek. Nechte ho vzejít a vykynout.
Zpracování těsta: K vykynutému kvásku přidejte rozkrájené máslo, mouku a sůl. Vypracujte tuhé těsto. Nechte ho odpočinout v chladu asi 30 minut.
Tvarování a pečení preclíků: Těsto vyválejte na tloušťku cca 5 mm a nakrájejte na 2 cm široké a 15 cm dlouhé tyčinky. Tyto tyčinky stáčejte do tvaru preclíků. Preclíky přeneste na plech, potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte hrubou solí a kmínem. Pečte je v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Upečené preclíky ihned sundejte z plechu, aby zůstaly křupavé.