Těstoviny s dýňovou omáčkou, modrým sýrem a vlašskými ořechy

20.2.2025 / redakce

Tento recept spojuje jemně sladkou dýňovou omáčku, pikantní modrý sýr a křupavé vlašské ořechy v dokonale vyváženém podzimním pokrmu. Krémová dýňová omáčka dodává těstovinám bohatou chuť a sametovou konzistenci, zatímco sýr a ořechy přidávají intenzivní aroma a křupavou texturu. Tento pokrm je nejen chutný, ale také výživný, protože obsahuje vlákninu, zdravé tuky a důležité minerály. Podávejte s čerstvými bylinkami a nastrouhaným parmazánem pro dokonalý gastronomický zážitek. Skvěle se hodí na podzimní večeře i jako rychlé, ale luxusní jídlo pro speciální příležitosti.

Suroviny

  • 500 g těstovin (tagliatelle, fettuccine nebo gnocchi)
  • 400 g dýně (máslové nebo muškátové)
  • 150 g modrého sýra (např. gorgonzola nebo roquefort)
  • 50 g vlašských ořechů
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Špetka muškátového oříšku
  • 50 ml suchého bílého vína (volitelné)
  • Parmazán na posypání (volitelné)

Postup

Příprava dýně
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na menší kostky.

Restování základních surovin
Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata. Přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte, aby uvolnil aroma.

Vaření dýně
Přidejte kostky dýně, lehce osolte a podlijte vínem (pokud používáte). Nechte mírně odpařit alkohol a poté podlijte trochou vody nebo zeleninového vývaru. Přikryjte a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud dýně nezměkne.

Příprava omáčky
Uvařenou dýni rozmixujte ponorným mixérem na hladké pyré. Přidejte smetanu, modrý sýr, tymián, muškátový oříšek, pepř a případně dosolte. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezhoustne.

Příprava těstovin a ořechů
Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě. Mezitím v suché pánvi opražte vlašské ořechy dozlatova, poté je lehce nasekejte.

Servírování
Uvařené těstoviny promíchejte s dýňovou omáčkou a rozdělte na talíře. Posypte nasekanými ořechy a podle chuti i parmazánem.

Tip na závěr
Pokud chcete jemnější omáčku, můžete přidat více smetany. Naopak pro výraznější chuť zkuste přidat špetku chilli nebo pár kapek citronové šťávy pro osvěžení.

Těstoviny a noky - další recepty