Pečená treska s parmazánem a bylinkami

1.1.2024 / Jindřiška

Treska je skvělou volbou pro ty, kteří hledají lehký a zdravý pokrm. Její jemné bílé maso si skvěle rozumí s delikátní kombinací másla, parmazánu a aromatických bylinek. Pečení v mléce navíc zajistí, že ryba zůstane dokonale šťavnatá a měkká. Tento recept je nenáročný na přípravu a výborně se hodí k bramborám nebo čerstvému pečivu. Pokud hledáte jednoduchý, ale chutný způsob, jak připravit tresku, určitě tento recept vyzkoušejte.

Suroviny

  • 1 kg čerstvé nebo rozmražené tresky
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 vrchovaté lžičky strouhaného parmazánu
  • několik lístků bazalky
  • hrst nasekané petrželové natě
  • 50 g másla
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

​​​​Příprava ryby:

  • Pokud používáte mraženou tresku, nechte ji nejdříve pomalu rozmrazit v lednici.
  • Čerstvou nebo rozmraženou tresku osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na porce.
  • Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

Předpečení:

  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Ohnivzdornou zapékací misku vymažeme máslem a vložíme do ní obalené kousky ryby.
  • Posypeme nastrouhaným parmazánem.

Zalévání a pečení:

  • Mléko jemně ohřejeme a nalijeme na rybu tak, aby byla částečně ponořená.
  • Posypeme nasekanou bazalkou a petrželovou natí.
  • Přidáme kousky másla a vložíme do trouby. Pečeme 35 minut.

Dokončení:

  • Po této době vyndáme rybu z trouby a pokapeme ji citronovou šťávou.
  • Vložíme zpět a pečeme dalších 10 minut, dokud povrch nezezlátne.

Podávání:

Pečenou tresku servírujeme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem. Jemná krémová omáčka dodá pokrmu skvělou chuť, která se krásně doplňuje se svěžími bylinkami a citronovou šťávou.

Ryby a plody moře - další recepty