Pečená treska s parmazánem a bylinkami
Treska je skvělou volbou pro ty, kteří hledají lehký a zdravý pokrm. Její jemné bílé maso si skvěle rozumí s delikátní kombinací másla, parmazánu a aromatických bylinek. Pečení v mléce navíc zajistí, že ryba zůstane dokonale šťavnatá a měkká. Tento recept je nenáročný na přípravu a výborně se hodí k bramborám nebo čerstvému pečivu. Pokud hledáte jednoduchý, ale chutný způsob, jak připravit tresku, určitě tento recept vyzkoušejte.
Suroviny
- 1 kg čerstvé nebo rozmražené tresky
- 500 ml mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 vrchovaté lžičky strouhaného parmazánu
- několik lístků bazalky
- hrst nasekané petrželové natě
- 50 g másla
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
Příprava ryby:
- Pokud používáte mraženou tresku, nechte ji nejdříve pomalu rozmrazit v lednici.
- Čerstvou nebo rozmraženou tresku osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na porce.
- Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
Předpečení:
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Ohnivzdornou zapékací misku vymažeme máslem a vložíme do ní obalené kousky ryby.
- Posypeme nastrouhaným parmazánem.
Zalévání a pečení:
- Mléko jemně ohřejeme a nalijeme na rybu tak, aby byla částečně ponořená.
- Posypeme nasekanou bazalkou a petrželovou natí.
- Přidáme kousky másla a vložíme do trouby. Pečeme 35 minut.
Dokončení:
- Po této době vyndáme rybu z trouby a pokapeme ji citronovou šťávou.
- Vložíme zpět a pečeme dalších 10 minut, dokud povrch nezezlátne.
Podávání:
Pečenou tresku servírujeme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem. Jemná krémová omáčka dodá pokrmu skvělou chuť, která se krásně doplňuje se svěžími bylinkami a citronovou šťávou.