Kuře se sladkokyselou omáčkou - kuřecí sweet and sour

1.1.2024 / Jindřiška

Kuře se sladkokyselou omáčkou, známe také jako Sweet and sour kuře, je jedním z nejoblíbenějších pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Tento lahodný pokrm se pyšní dokonalou kombinací chutí – sladkých, kyselých i jemně slaných tónů, které vytvoří nezapomenutelný chuťový zážitek. Křupavé kousky kuřecího masa, obalené ve zlatavém těstíčku a přelité voňavou sladkokyselou omáčkou, patří k jídlům, která si zamiluje každý milovník exotické kuchyně.

Jedinečnost tohoto receptu spočívá v jeho jednoduchosti a univerzálnosti. Přestože působí luxusním dojmem, příprava je snadná a nezabere mnoho času. Ingredience jako sójová omáčka, šao-sing víno, zázvor a česnek dodávají pokrmu autentický nádech orientální kuchyně, zatímco ocet a cukr zajišťují příjemnou rovnováhu mezi sladkou a kyselou chutí. Sekané mandle a čerstvá petrželová nať dodají nejen skvělou chuť, ale také vizuálně atraktivní vzhled.

Tento pokrm je ideální volbou jak pro všední oběd, tak pro slavnostní příležitosti, kdy chcete překvapit rodinu nebo přátele něčím netradičním. Kuře se sladkokyselou omáčkou se nejčastěji podává s dušenou rýží nebo smaženými nudlemi, což z něj činí sytý a chutný hlavní chod. Připravte si tento orientální pokrm a nechte se okouzlit harmonií chutí, které vás přenesou do dalekých koutů Asie!

Suroviny

Kuřecí maso:

  • 400 g kuřecího masa (nakrájeného na kostičky nebo nudličky)
  • 1 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžička škrobové moučky
  • Špetka soli
  • Olej na smažení

Sladkokyselá omáčka:

  • ½ šálku sójové omáčky
  • ½ šálku vývaru
  • 4 lžíce vína šao-sing
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička máčeného škrobu
  • 1 malá cibule (jemně nakrájená)
  • 5 g zázvoru (nakrájeného na nudličky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • ½ lžičky wei-su (glutamanu sodného)
  • Špetka soli

Na ozdobu:

  • Sekané mandle
  • Jemně sekaná petrželová nať

Postup

Příprava kuřecího masa
Kuřecí maso nakrájejte na menší kostičky. V misce si připravte těstíčko z vejce, hladké mouky, škrobové moučky a špetky soli. Kousky masa obalte v těstíčku tak, aby byly ze všech stran rovnoměrně pokryté. Ve větší pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje a maso osmažte dozlatova. Během smažení dávejte pozor, aby se jednotlivé kousky neslepovaly. Usmažené maso nechte okapat na papírové utěrce.

Příprava sladkokyselé omáčky
V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a na středním plameni zpěňte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte nasekaný česnek a zázvor nakrájený na tenké nudličky. Krátce orestujte, dokud směs nezavoní. Poté přilijte ocet a vše dobře promíchejte. Směs zalijte vývarem, přiveďte k varu a dochuťte cukrem, sójovou omáčkou a šao-sing vínem.

Po 5 minutách vaření zahustěte omáčku máčeným škrobem a za stálého míchání ji ještě dalších 5 minut povařte na mírném plameni. Nakonec dochuťte wei-su a solí dle potřeby. Před podáváním zakápněte omáčku několika kapkami horkého oleje, aby získala lesklý povrch.

Servírování
Usmažené kuřecí maso urovnejte na servírovací mísu a přelijte horkou sladkokyselou omáčkou. Povrch posypte nasekanými mandlemi a jemně sekanou petrželovou natí, která dodá pokrmu svěží barvu i chuť.

Tipy na servírování
Kuře se sladkokyselou omáčkou se skvěle hodí k dušené rýži, smaženým nudlím nebo čerstvému pečivu. Tento pokrm je díky svému lákavému vzhledu a bohatým chutím ideální pro rodinné oslavy, obědy i večeře, kdy chcete překvapit své blízké něčím speciálním.

Čínská kuchyně - další recepty