Dýňovo-cuketové ragú

1.1.2024 / Jindřiška

Dýňovo-cuketové ragú je originální pokrm, který v sobě spojuje sladkokyselou chuť dýně a svěží jemnost cukety. Díky bílému vínu, citronu a aromatickému koření získává nečekanou hloubku, která připomíná středomořská chutney. Toto ragú se skvěle hodí jako netradiční pomazánka na čerstvé pečivo, lehká příloha k pečeným masům nebo jako součást tapas menu. Díky pomalému vaření se všechny chutě dokonale propojí a vytvoří lahodnou směs, která vynikne jak teplá, tak studená. 

Suroviny

  • 500 g dýně (máslová nebo hokkaido)
  • 2 menší cukety
  • 1 cibule
  • 2 citrony
  • 200 ml bílého vína (suché)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 ks hřebíčku
  • ½ lžičky drceného černého pepře
  • Sůl podle chuti

Postup

Příprava surovin:
Citrony důkladně omyjeme, okrájíme kůru a nakrájíme na tenké plátky, přičemž odstraníme jadérka. Dýni oloupeme (pokud používáme hokkaido, není nutné) a nakrájíme na menší kostičky. Cukety rovněž nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme.

Vaření:
Do většího kastrolu vložíme připravenou zeleninu, přidáme citronové plátky, přilijeme víno a dochutíme hřebíčkem, tymiánem, cukrem, pepřem a solí. Směs vaříme na mírném ohni asi 60 minut, pravidelně promícháváme a podle potřeby přiléváme trochu vína. Konzistence by měla být hustá, podobná chutney.

Dokončení:
Před podáváním vyjmeme snítky tymiánu a hřebíček. Ragú můžeme podávat teplé jako přílohu k pečenému masu nebo studené namazané na čerstvé pečivo.

Bezmasá jídla - další recepty