Dýňové latté

21.2.2025 / redakce

Dýňové latté je oblíbený podzimní nápoj, který v sobě spojuje lahodnou chuť kávy s jemnou sladkostí dýňového pyré a aromatickým kořením. Tato domácí verze vám umožní vychutnat si bohatou a hřejivou chuť bez nutnosti návštěvy kavárny. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to –napěněné mléko, voňavé koření a dokonale vyvážená kombinace chutí udělají z každého doušku malý podzimní rituál. Vyzkoušejte tento tradiční recept a dopřejte si útulný okamžik s hrnkem horkého dýňového latté.

Dýňové pyré, které budete k tomuto receptu potřebovat, si snadno připravíte: 

 

Suroviny

Na 1 porci: 

  • 1 šálek mléka
  • 1 espresso (nebo ½ šálku silné kávy)
  • 2 lžíce dýňového pyré
  • 1 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • šlehačka na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. V hrnci na mírném ohni zahřejte mléko společně s dýňovým pyré, javorovým sirupem a kořením. Směs promíchejte a zahřejte téměř k varu, ale nenechte ji vřít.
  2. Pomocí ručního šlehače, mixéru nebo napěňovače mléka vytvořte pěnu. Pokud nemáte pěnič, můžete směs protřepat v uzavřené sklenici
  3. Do hrnku nalijte připravené espresso nebo silnou kávu.
  4. Přilijte napěněné mléko s dýňovou směsí.
  5. Nápoj ozdobte šlehačkou a posypte skořicí.

Poháry a nápoje - další recepty