Uzení hub - téměř zapomenutá pochoutka
Houbařská sezóna byla letos krátká, ale opravdu vydatná. Po sušení a nakládání jsme se rozhodli zkusit poněkud neobvyklou úpravu hub - uzení.
K uzení hub jsme použili pouze hřiby, ale udit můžete i jiné houby. Vynikající jsou i lišky, masáky (mochomůrka růžovka), bedly a holubinky. Uzení hub je historicky tradičním způsobem, jak houby uchovat. Dnes však patří k méně obvyklým způsobům zpracování hub.
Foto: K uzení jsme použili hřiby, kterých se letos urodilo požehnaně.
Postup uzení hub
Houby pečlivě očistíme. Větší houby nakrájíme, menší můžeme nechat v celku. Očištěné houby 5 minut povaříme v osolené vodě, do které dle chuti můžeme přidat i koření - pepř, bobkový list, hořčičné semínko, nové koření. Poté houby scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout.
Foto: houby jsme nakrájeli na rovnoměrné kusy a povařili v ochucené vodě
Vychlazené houby rozložíme na síta a vložíme do rozehřáté udírny. Při otevřených dvířkách necháme houby oschnout.
Foto: houby jsme rozložili na síta, vložil do rozehřáté udírny a s otevřenými dvířky nechal oschnout
Poté udíme při teplotě 60 stupňů 3-5 hodin, záleží na velikosti kusů hub. Uzené houby by neměly být uzením vysušené, měly by zůstat ohebné a vláčné.
Foto: vyuzené houby by měly zůstat vláčné, při ohnutí se nesmí lámat
Vyuzené houby jsou vynikajcí pochutinou, kterou můžeme naložit do oleje, ve kterém nám vydrží opravdu dlouho. Olej na naložení můžeme ochutit, např. česnekem nebo provensálským kořením.
Foto: uzené houby na olivovém prkénku od HandyYeti.cz
Uzené houby se skvěle hodí do omáček nebo rizota. S oblibou je používáme také do směsi nakládaných sýrů.
Podívejte se na recepty na další uzené dobroty
Jak správně naložit maso na uzení?
Nakládání masa na uzení do vakua
Jak správně udit sýry v domácí udírně
Domácí vepřové klobásy s čedarem