Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou?

18.12.2018 / Redakce

Pokud uvažujete o pořízení nové udírny, určitě stojíte před rozhodnutím, jakou udírnu si vybrat. Možností máte hned několik včetně stavby udírny svépomocí. Dnes se zaměříme na srovnání běžně prodávaných udíren, na udírny dřevěné a elektrické.

Domácí uzení masa, klobás a dalších výrobků je velmi populární a v mnoha rodinách je pravidelné uzení společenskou událostí a příležitostí k setkání s přáteli. Pokud si nemůžeme nebo nechceme vlastní udírnu postavit svépomocí, můžeme si pořídit udírnu z nabídky kamenných prodejen i e-shopů.

Dřevěné udírny

Dřevěné udírny nejsou pochopitelně ze dřeva celé, dřevěná je pouze tzv. udící komora, tedy prostor, kam se zavěšuje maso, salámy apod. Topeniště je nejčastěji kovové a kouř je přiváděn do komory kouřovodem. Dřevěné udírny jsou oblíbené zejména pro nízkou pořizovací cenu, která se odvíjí od propracovanosti jednotlivých výrobků, vybavení, značky apod. Dřevěné udírny lze pořídit přibližně od 7 tisíc korun i s topeništěm.

V klasické dřevěné udírně s kovovým topeništěm topíme dřevem, pilinami či štěpkou, teplotu uzení ovládáme vhodným přikládáním a regulací ohně (mokrými pilinami, vzduchovými klapkami atd.). Udírna vyžaduje neustálý dohled, hrozí riziko požáru dřevěné komory a problémem může být také dehtování, kdy má kouř nahnědlou barvu, zapáchá po dehtu a vyuzené maso je v tomto případě černé a ne moc chutné (nemluvě o zdravotní stránce).

Elektrické udírny

Elektrické udírny jsou nejčastěji vyrobeny z nerezové oceli, a hrozí tedy minimální riziko vznícení udírny. Největší předností elektrických udíren je přesná kontrola teploty uzení. Manuální udírny se ovládají pomocí termostatu s regulačním knoflíkem, pomocí kterého nastavíte požadovanou teplotu. Levnější elektrické udírny mají topeniště, do kterého se přikládají piliny. Moderní elektrické udírny mají generátor kouře - udírnu zapnete, nastavíte teplotu a už se nemusíte o nic starat. Digitální udírny nabízejí ještě větší komfort. Jsou vybaveny displejem a ovládacími tlačítky, na kterých si volíte teplotu a čas uzení.

Velkou výhodou domácích elektrických udíren jsou minimální nároky na prostor. Oproti dřevěným udírnám, které kromě udící komory mají ještě topeniště a kouřovod, jsou elektrické udírny zařízením „vše v jednom“. Lze je postavit na terasu nebo pod pergolu, některé typy jsou dokonce koncipovány jako mobilní, tzn., že je můžete sbalit do auta a vzít s sebou na chatu nebo do kempu.

Elektrické udírny jsou vyrobeny z pozinkovaného, smaltovaného nebo nerezového plechu, a nehrozí tedy jejich vznícení. Komu nevyhovuje kovový vzhled udírny, může sáhnout po udírně s dekorem dřeva, podzimního lesa apod. Plechové udírny mají tepelně izolovaný plášť, nemusíte se proto obávat procesu dehtování na stěnách udírny, jako je tomu často u dřevěných udíren. V plechových udírnách je jako izolant použita polyuretanová pěna, díky které je udírna použitelná i za chladného počasí a v zimě bez nutnosti navyšovat výkon udírny.

Nevýhodou v případě elektrických udíren je potřeba elektrické energie. U rodinného domu to samozřejmě není žádný problém, ale na zahradě nebo tábořišti bez proudu elektrickou udírnu používat nemůžete.

Ceny elektrických udíren jsou vyšší než u udíren vyráběných svépomoci, i když samozřejmě záleží na to, jak taková doma postavená udírna vypadá a z jakých je materiálů. Základní typy dřevěných a elektrických udíren jsou cenově srovnatelné. S rostoucí kvalitou, kapacitou a množstvím příslušenství rostou také ceny. Záleží vždy na konkrétním typu, velikosti, počtu příslušenství, způsobu ovládání apod. Nejdražší jsou moderní digitální udírny s generátorem kouře a automatickým podavačem pilin. 

Přečtěte si také
Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?
Jak správně naložit maso na uzení?

- PR článek -