Bulharská kuchyně: Co ochutnat a proč je považována za jednu z nejzdravějších v Evropě
Bulharská kuchyně staví na zelenině, jogurtech, sýrech a koření čubrica. Patří k nejzdravějším v Evropě a nabízí pestré chutě inspirované Balkánem, Středomořím i tureckou tradicí.
Bulharská kuchyně se často řadí mezi nejzdravější v Evropě. Je založena na čerstvé zelenině, kvalitních mléčných výrobcích, rybách a aromatickém koření. Typická jídla jsou lehká, pestrá a plná chuti.
Základní charakteristika bulharské kuchyně
Na rozdíl od těžkých omáček nebo tučného masa, které známe z české kuchyně, hraje v Bulharsku prim čerstvost a jednoduchost. V jídelníčku najdete velké množství zeleniny, zakysaných mléčných výrobků, sýrů, luštěnin a ryb. Místo smaženého řízku si Bulhaři raději dají grilované maso s osvěžujícím salátem a jogurtovým dresinkem.
Bulharská kuchyně je ovlivněna středomořskými, tureckými a balkánskými vlivy, což jí dodává rozmanitost a osobitý charakter.
Šopský salát a další recepty se sýrem sirene
Zřejmě nejznámějším pokrmem, který se z Bulharska rozšířil do celého světa, je šopský salát („šopska salata“). Tato barevná kombinace nakrájených rajčat, paprik, okurek, cibule a balkánského sýra sirene se ochucuje solí, octem a slunečnicovým olejem. V Bulharsku se tradičně podává jako předkrm a často je doplněn olivami.

Bílý slaný sýr sirene (obvykle z ovčího nebo kravského mléka) se používá i v dalších jídlech. Například:
Banica – slaný závin z listového těsta plněný směsí vajec a sýra
Sirene po šopski – zapečený sýr v hliněné misce s rajčaty, paprikami a vejcem
Kaškaval – tvrdší sýr podobný goudě, často se smaží nebo zapéká
Polévky, které osvěží i zahřejí
Bulhaři umí ocenit dobrou polévku a mají několik typických receptů. V létě je oblíbená tarator – studená polévka z jogurtu, strouhané okurky, česneku, kopru, vlašských ořechů a oleje. Je extrémně osvěžující a ideální do horkých dnů.
Z teplých polévek stojí za zmínku:
Škembe čorba – dršťková polévka s mlékem, kterou si každý ochucuje česnekem, octem a chilli přímo na talíři
Supa lešta – čočková polévka, často se zeleninou a kořením
Bob čorba – hustá fazolová polévka, která je považována za národní jídlo
Jogurt, který je v taratoru hlavní surovinou, má v Bulharsku zvláštní význam – podle některých teorií právě zde vznikl díky specifickým bakteriálním kulturám.
Masové pokrmy a tradiční koření čubrica
Ačkoli bulharská kuchyně nabízí mnoho vegetariánských možností, maso má v jídelníčku své pevné místo. Typická jsou jídla z mletého masa připravovaná na grilu:
Kjufteta – kořeněné karbanátky z mletého masa, cibule a čubrice
Kebabčeta – podlouhlé masové válečky podobné čevapčiči

Koření čubrica (česky saturejka) je nedílnou součástí bulharské kuchyně a najdete ho téměř v každém jídle.
Další oblíbená jídla zahrnují:
Musaka – vrstvený pokrm z mletého masa, brambor a bešamelu, odlišný od řecké verze především absencí lilku
Pržola – označení pro různé druhy řízků, nejčastěji vepřových a kuřecích
Typické přílohy a zeleninové pokrmy
Jako příloha se podávají nejčastěji brambory – vařené, pečené nebo hranolky. Oblíbenou zeleninovou přílohou jsou pečené papriky čuški – podávané samotné, plněné nebo s česnekem a petrželí.
Vedle paprik jsou časté i zeleninové směsi připravované na pánvi – například gjuveč, což je směs masa, zeleniny a rýže zapečená v hliněné nádobě.
Sladká tečka: Bulharské dezerty
Nejznámějším sladkým pokrmem je baklava – vrstvy tenkého těsta s mletými ořechy, přelité sladkým sirupem. Tento dezert se do Bulharska dostal z osmanské kuchyně a má zde silné zakořenění.

Další oblíbené sladkosti jsou například tikvenik (dýňový závin s cukrem a skořicí) nebo „melba“ – zmrzlinový pohár s ovocem, který je běžný v kavárnách a cukrárnách.
Co pijí Bulhaři: víno, rakije i mastika
Bulharsko má dlouhou vinařskou tradici a nabízí velmi kvalitní vína – jak bílá, tak červená. Mezi nejznámější odrůdy patří Mavrud, Melnik a Dimyat. Vína bývají plná, aromatická a dostupná za příznivé ceny.
Z tvrdého alkoholu je populární rakija – ovocná pálenka, nejčastěji z hroznů, švestek nebo meruněk. Podává se často jako aperitiv, někdy i s nakládanou zeleninou. Dalším tradičním alkoholem je „mastika“ – anýzový likér podobný řeckému ouzu.
Z nealkoholických nápojů se v létě pije ayran – osolený jogurtový nápoj, který osvěží a dodá potřebné elektrolyty.