Pomazánka z kuřecích jater s domácím jablečným želé

29.11.2005 / Jindřiška

Suroviny

kuřecí játra, mléko, smetana ke šlehání, máslo, brandy, jablečný džus, citrón, zelená jablka, plátková želatina, bílý mletý pepř, muškátový oříšek, sůl

Postup

Kuřecí játra den předem namočíme do mléka. V osolené vodě, kterou držíme těsně pod bodem varu povaříme scezená a osušená játra asi 2-3 minuty. Poté je vyjmeme a necháme oschnout a vychladnout. Játra dáme do mixéru a dobře rozmixujeme aby vznikla jemná hmota. Přidáme máslo a smetanu ke šlehání, osolíme, opepříme, nastrouháme trochu muškátového oříšku, zakápneme trochou brandy a vše ještě jednou rozmixujeme na jemnou hmotu. Na závěr můžeme pomazánku pro zlepšení ještě propasírovat přes jemný cedník. Hotovou pomazánku dáme do misek a necháme vychladit. Do asi 1/2 litru jablečného džusu, který jsme dali vařit přidáme na malé kostičky nakrájená jablka, které jsme předem zbavili jader, oloupali a zakápli šťávou asi z půlky citrónu. Jen jak kousky jablek změknou, tak je vyndáme. Džus dále vaříme až se jeho množství sníží asi na polovinu. Přidáme plátky předem namočené želatiny a ještě chvíli vaříme, až vznikne velmi hustá šťáva. Povařená jablka přelijeme vzniklou šťávou a také dáme vychladit. Pomazánku se želé podáváme nejlépe s toasty.

Pomazánky - další recepty