Karbanátky s meruňkovou omáčkou

28.11.2005 / Jindřiška

Suroviny

mleté hovězí maso, kompotované meruňky, čerstvý zázvor, kešú oříšky, směs koření do mletých mas, meruňkový likér, olej, koření kari, masox, smetana, hladká mouka, máslo, sůl

Postup

Kompotované meruňky scedíme a šťávu z nich schováme. Polovinu okapaných meruněk nakrájíme na kostky a druhou na plátky. Čerstvý zázvor oloupeme a prolisujeme v lisu na česnek. Oříšky kešú posekáme. Do mletého hovězího masa vmícháme směs koření do mletých mas, sůl, kostky meruněk, prolisovaný zázvor, posekané oříšky a zakápneme likérem. Vše dobře prohněteme a vytvarujeme do karbanátků. Opékáme je po obou stranách asi pět minut na rozpáleném oleji. Poté je vyjmeme a udržujeme je stále teplé. Kari koření vsypeme do rozpáleného tuku a krátce osmahneme. Zalijeme trochou vody a uvedeme do varu. Přidáme kostku masoxu, rozmícháme, povaříme a zahustíme jíškou z hladké mouky a másla. Zjemníme smetanou a ochutíme několika lžícemi šťávy z meruňkového kompotu. Přidáme plátky meruněk a ještě prohřejeme. Karbanátky podáváme přelité meruňkovou omáčkou a s rýží.

Hovězí a telecí maso - další recepty