Diskuzní fórum - Články - Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku
Přejít zpět na článek Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku
Kvas
Bruno | 28.12.2020 11:09:11
Mohu si přivézt kvas z chalupy ,kterou mám na Slovensku a nechat ho vypálit v ČR. Děkuji
Švestkový kvas
Jiří | 29.10.2020 17:37:40
Dobrý den, mám kvas ve 100 l.beckach a kvasí mi už 8 týdnů , před 14 dny jsem je přemístil do tepla asi 20 st.C a cukr je pořád na 9 . Je to už tak tři týdny, kvas dobře voní ,ale pomalu kvasí. Mám pálit,nebo čekat . Může někdo poradit ? Děkuji.
Pavel | 14.09.2020 11:49:48
řekne mi někdo co vzniká v bečce při kvašení švestek a má to už alkohol nebo vzniká alkohol až pálením. Děkuji
Re:
JAKUB | 02.10.2020 15:27:55
Ano alkohol vzniká při kvašení v sudu. Při destilaci jde o to,dostat čistý alkohol z kvasu. Hotový kvas můžete také konzumovat, čistě teoreticky.
Re:
| 10.10.2021 11:27:41
Alkohol o nízké koncentraci. Destilací se koncentrace alkoholu zvýší.
Sušené meruňky
Ladinek | 01.04.2019 14:15:54
Dobrý den, měl bych dotaz.. Dostaly se mi do ruky sušené meruňky ale byly ošetřeny nějakým siřanem, ani po roce roce a půl nedošlo ke kvaseni. Máte stim někdo skusenost, radu či nápad co tím? Popř. můj email 2ladinek3@seznam.cz děkuji
Re: Sušené meruňky
Pavel | 21.09.2020 11:39:00
- v žádném případě nepoužívat sušené ovoce
- ideální je neošetřené ovoce, nejlépe z vlastního sadu (s ošetřeným ovocem moc zkušeností nemám, ale konzervační nebo ochranná chemie ovoci na kvalitě nepřidá)
- nepeckovat ovoce
ideálně nesladit (v případě
nekvašení ano)
Sušené meruňky
Ladinek | 01.04.2019 14:11:49
Dobrý den, měl bych dotaz.. Dostaly se mi do ruky sušené meruňky ale byly ošetřeny nějakým siřanem, ani po roce roce a půl nedošlo ke kvaseni. Máte stim někdo skusenost, radu či nápad co tím? Popř. můj email 2ladinek3@seznam.cz děkuji
gabro | 31.08.2018 18:58:00
jak nejmenší může být nádoba na kvašení ?Všude se píše nejméně 50 l mám nádobu 35 l Poprvé zakládám kvas proto se tak hloupě ptám .Děkují tomu kdo mi poradí
Re: Nádoba na kvašení
J. | 02.09.2018 21:11:28
Tak ono to vykvasí i v 35l nádobě, ale asi bude menší výtěžnost. Plním 70l sudy postupně, a kvasí to, ikdyž tam mám třeba 10l švestek. když ale dáš pryč deku, která je na povrchu, tak nezbyde skoro nic k pálení.
Re:
J. | 02.09.2018 21:13:57
Nejraději dělám kvas ve 200l sudu, a pak, když je kvas hotový, to přelévám do menších nádob, které vozím do pálenice.
Kvaseni
Marian | 26.08.2018 16:54:43
Dobry den je mozne ze jsem mel vykvašene hrušky uz za tyden?
Re: Kvaseni
Pavel | 15.09.2018 08:34:10
Je to možné. Já jsem ve středu pálil hrušku Klapovu, kterou jsem měl nasypanou tři týdny. Změřil jsem cukernatost, mělo to 2,5, tak jsem s tím zajel do pálenice. 250 litrů kvasu a vypálil jsem 34 litrů.
Kvas
Vsacann | 03.10.2016 19:25:50
Zdravím, letos mi trnky vykvasily nějak brzy po třech týdnech jsou na 2,5 tak nevím jak je to možné ale asi tím počasím bylo hodně teplo, co??!!
Re: Kvas
Marek | 05.10.2016 09:14:02
jasně, to může být teplem. Pokud ti to nesmrdí po octu a neproběhlo rychlé octové kvašení, tak to není problém
help :)
dotaz | 20.09.2016 16:56:53
mam sud se svestakama naplneny zhruba do ctvrtiny, postupne jak dozrava ovoce tak jej pridavam do sudu, problem je v tom ze to ze se mi na ovoci v sudu dela plisen a nevim co s tim, zatim jsem to resil ze jsem plesnive kousky vyhazoval. sud mam zsalozeny tak druhy tyden a s ohledem na dozravajici ovoce bych jeste tak dva tydny potreboval…diky za tipy co delam blbe :)
Re: help :)
Maroš | 20.09.2016 18:28:13
Sud musí být přiklopený, aby dovnitř nešel vzduch. Já když plním sud pomalu, tak dávám na dno trochu vody. Nikdy mi švestky nezačali plesnivět. Ať se daří
Re: Re: help :)
Miloš | 30.10.2017 09:19:32
Používám 50l sudy (konve) na zelí se šroubovacím širokým uzávěrem. Ten dekl tam přišroubuju přes hadr (až po bouřlivém kvašení). Tím získám to, že CO2 může unikat, ale nemůžou tam octomilky a současně kvas zůstává trvale pod CO2 (dokud to aspoň trochu kvasí. Zatím se mi to velmi osvědčilo…Tak ať to teče:).
Re: Re: help :)
Tom | 13.08.2018 18:53:57
Jsem nováček, ale mám dotaz, jestli by byl někdo ochotný mi vysvětlit proces kvašení. Teoreticky to zvladam, ale napr netuším zda svestky mohu libovolně každý den přidávat a nebo netuším, zda nevadí, když budu mít naplněn jen půlku sudu. Díky moc za info
Re: Re: Re: help :)
Marek H. | 19.08.2018 18:06:48
Můžete libovolně přidávat, a když bude jen půlka bečky, tak to nevadí
Re: Re: Re: Re: help :)
Jirka | 11.09.2018 13:14:31
Je možno švestky otrhat nebo čekat až spadnou na zem.
Re: Re: Re: Re: Re: help :)
| 30.10.2020 20:57:42
Naši pradědové sklízeli švestky až po prvních mrazících. Měly pak vysoký obsah cukru. Potíž je následně ve sbírání švestek z trávy.
Re: help :)
| 30.09.2018 06:59:19
Dobry den muzete mi poradim co delat,kdyz mi kvas z octovatel,dekuji
Re: Re: help :)
zdenda | 20.10.2018 14:31:26
doporučuji vypálit a prodat pražákům se slevou 2 za cenu 1, dnes je to všude nepřekonatelný marketing na kdejaký hnus