Vepřové koleno se zelím ze severní Moravy
Suroviny
vepřové koleno, 0,5kg krkovičky, čerstvé hlávkové zelí, sůl, bobkový list, dvacet kusů kuličkového černého pepře, cibule, sádlo, mouka, 300g rajského protlaku
Postup
V tlakovém hrnci uvaříme ve vodě doměkka koleno s krkovičkou, podle chuti osolíme a okořeníme bobkovým listem a pepřem. Bílé zelí pokrájíme a vaříme v jiném hrnci v neosolené vodě. Uvařené koleno s krkovičkou vyjmeme z tlakového hrnce, pokrájíme a přidáme k zelí. Můžeme dolít vývarem. Nasekanou cibulku osmahneme na sádle, zaprášíme moukou, až vznikne lehce opražená jíška. Do ní vmícháme rajský protlak. Směs přidáme k zelí s kolenem. Pokud je jídlo příliš řídké, můžeme ho zahustit hrstí rýže a povaříme, až zbobtná. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.
Autor
Jindřiška