Žebrácké brambory s česnekovou omáčkou
Suroviny
4 velké brambory, 3 středně velké cibule, 150g anglické slaniny, 100g šunky od kosti, petržel, kmín, černý pepř, 150g plátkového sýra, velký bílý jogurt, neochucený sýr žervé, česnek, sůl, citrón, bazalku, rozmarýn, olivový olej, lžíce majonézy, ocet, plnotučná hořčice, rajčata, čínské zelí, pažitka, syrová červená řepa, alobal
Postup
Předem uvaříme 4 velké brambory ve slupce kterou jsme předtím očistili kartáčkem. Studené brambory v půlce rozkrojíme, a jednu půlku lžičkou vydlabeme, druhou polovinu použijeme jako pokličku. Nakrájíme slaninu, šunku a cibulku a dáme opéct a zpěnit na pánev. Přidáme černý pepř a sůl. Vydlabanou bramboru naplníme připravenou směsí z pánve, navrch dáme plátek sýra a petrželku, okmínujeme a přiklopíme nevydlabanou půlkou brambory. Naplněnou a složenou bramboru ozdobíme větvičkou čerstvého rozmarýnu a zabalíme do alobalu. Takto připravené brambory dáme péci do vyhřáté trouby. Mezitím si připravíme česnekovou omáčku. Do misky dáme bílý jogurt, přidáme jedno žervé, přidáme česnek, opepříme, přidáme sušenou bazalku, sůl, drcený rozmarýn, přidáme majonézu a pokapeme citrónem. Vše řádně promícháme a dáme do lednice rozležet. Nyní připravíme zeleninový salát. Nakrájíme půlku čínského zelí na nudličky, nakrájíme cibuli na kostičky, pokrájíme rajčata na půlměsíčky. Na pánvičce osmahnem pokrájenou slaninu. Do misky dáme hořčici, ocet, olivový olej a prošleháme, osolíme a opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, přistrouháme červenou řepu, vmícháme osmaženou slaninu bez oleje, přidáme nakrájenou zeleninu, přidáme bramborovou hmotu z vydlabaných brambor a důkladně promícháme. Na talíř dáme upečenou plněnou bramboru, trochu salátu a česnekovou omáčku.
Autor
Jindřiška