Farmářský koláč
Suroviny
250g hladké mouky, špetka soli, 200g změklého másla (Hera), 3 lžíce studené vody, tuk na potření, strouhanka na vysypání plechu
náplň: 1 a 1/4 kg jablek, 3 lžíce mandlových nudliček (nebo sekaních ořechů), 2 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky skořice, 50g rozinek, 50g másla, lžíce mléka, 1 sáček dětských piškotů
Postup
Těsto zaděláme spojením všech uvedeních přísad a necháme v chladu asi hodinu odležet. Mezitím oloupaná jablka nastrouháme na plátky. Rozehřejeme máslo s mlékem a medem, ale nevaříme. Přimícháme skořici a vanilkový cukr, přidáme mandlové nudličky nebo nasekané ořechy a spařené rozinky. Vše promícháme a odstavíme. Odleželé těsto rozdělíme na poloviny a obě rozválíme na velikost plechu. Plech vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, rozložíme první plát těsta, na ně navrstvíme jablka, rozložíme piškoty, přelijeme je máslovou směsí a překryjeme druhým plátem těsta. Koláč potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi 45 minut při 180st.C.
Autor
Jindřiška