Indická fazolová polévka
Suroviny
4 lžíce rostlinného ghí nebo rostlinného oleje, 2 nadrobno nasekané cibule, 225g brambor nakrájených na malé kousky, 225g pastiňáku nakrájeného na kousky, 225g tuřínu nakrájeného na kousky, 2 nakrájené řapíky celeru, 2 nakrájené cukety, zelená paprika nakrájená na kousky a zbavená semen, 2 utřené stroužky česneku, 2 lžíce mletého koriandru, lžíce mleté papriky, lžíce méně ostré kari pasty, 1,2l zeleninového vývaru, 400g fazolí s černým očkem, nať koriandru na ozdobu
Postup
Ghí nebo olej rozehřejeme v hrnci, přidáme připravenou zeleninu s vyjímkou cuket a zelené papriky a za stálého míchání smažíme na středním plameni 5 minut. Přidáme česnek, mletý koriandr, mletou papriku, karí pastu a smažíme další minutu. Přidáme vývar a osolíme podle chuti. Přivedeme k varu a na mírním plameni vaříme asi 25 minut. Přidáme fazole, které jsme nechali předem nabobtnat ve vodě, dále přidáme zelenou papriku a cukety, zakryjeme poklicí a vaříme do změknutí zeleniny. Do mixéru vložíme 3dl polévkové směsi a rozmixujeme. Rozmixovanou směs vložíme zpět do polévky, přivedeme opět k varu a posypeme nasekanou natí koriandru. Podáváme horké.
Autor
Jindřiška