Bramborová s omáčkou pesto
Suroviny
3 plátky uzené tučné slaniny bez kůže, 450g brambor, 450g cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 6dl kuřecího vývaru, 6dl mléka, 100g syrových těstovin conchigliette, 1,5dl tučné smetany, nasekaná čerstvá petrželka, sůl, pepř, čerstvě nastrouhaný parmezán a česnekový bílý chléb
Omáčka pesto: 60g čerstvě nasekané petrželka, 2 rozetřené stroužky česneku, 60g rozdrcených piniových semínek, 2 lžíce nasekaných čerstvých listů bazalky, 60g čerstvě nastrouhaného parmezánu, bílý pepř, 1,5dl olivového oleje
Postup
Všechny ingredience na omáčku pesto vložíme na 2 minuty do mixéru. Ve velkém hrnci smažíme 4 minuty jemně nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, oloupané a nadrobno nakrájené brambory, máslo a za neustálého míchání smažíme dalších 12 minut. Přidáme do hrnce vývar a mléko, přivedeme k varu a 10 minut vaříme na mírném plameni. Přidáme těstoviny a vaříme dalších 10-12 minut (nebo dle návodu na těstovinách). Vmícháme smetanu a vaříme na mírném plameni ještě 5 minut. Nakonec přidáme petrželku, ochutíme solí a pepřem a přidáme 2 lžíce rozmixované omáčky pesto. Podáváme s parmezánem a čerstvým česnekovým pečivem.
Autor
Jindřiška