Kuře se sladkokyselou omáčkou
Suroviny
400g kuřecího masa, olej na smažení, 1 vejce, 50g hladké mouky, 1 lžička škrobové moučky
Omáčka: půl šálku sojové omáčky, půl šálku vývaru, 4 lžíce vína šao-sing, 1 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžička máčeného škrobu, 1 malá cibule, 5g zázvoru, sůl, 2 stroužky česneku, půl lžičky wei-su
Postup
Omáčka: Na oleji zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme sekaný česnek a na tenké nudličky nakrájený máčený zázvor. Zastříkneme octem, promícháme a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu, ochutíme cukrem, vínem a sojovou omáčkou. Po 15 minutách vaření zahustíme škrobem a na mírném ohni ještě asi 10 minut povaříme.Podle potřeby dochutíme špetkou wei-su a solí. Před podáváním zakápneme hotovou omáčku několika kapkami horkého oleje.
V těstíčku, které připravíme z vejce, hladké mouky, škrobu a soli obalíme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Ve větší dávce oleje usmažíme a během smažení dbáme, aby se jednotlivé kousky masa neslepovaly a zůstaly oddělené. Usmažené kousky necháme odkapat, urovnáme na mísu a přelijeme horkou sladkokyselou omáčkou. Povrch hotového pokrmu posypeme sekanými mandlemi a jemně sekanou petrželovou natí.
Autor
Jindřiška