Gratinovaný chřest se šalotkou a šunkou
Suroviny
1,8kg chřestu, 1 plátek (cca 80 g) sušené šunky, 60g strouhaného parmezánu, 60g másla, 30g šalotky, sůl, pepř
Postup
Očistěte a oloupejte chřest, odřízněte dřevnaté kousky stonků, chřest omyjte a povařte ve vařící osolené vodě. Jakmile bude al dente, slijte ho a dejte stranou. Šalotku nasekejte najemno a plátek šunky nakrájejte na malé kostičky. Čtvercovou zapékací mísu, ve které budete moci rovnou hotový pokrm servírovat, vymažte máslem, poklaďte do ní podélně chřest, posypte nakrájenou šalotkou, kostičkami sušené šunky, strouhaným parmezánem a přidejte špetku soli a pepře. Zbývající máslo rozehřejte v malém kastrůlku, a jakmile začne pěnit, polijte jím chřest. Mísu vložte pod gril a zapékejte, dokud povrch pokrmu jemně nezezlátne.
Autor
Jindřiška