Zapékané brambory s květákem
Suroviny
1 květák, 60dkg tvrdých brambor na loupačku, 3 lžíce smetany, trochu bílého vína, 3dkg mouky, 1/4l mléka, 1/4l vývaru, sůl, mletý bílý pepř, muškát, 2 žloutky, lžíce másla, 20dkg šunky, svazek nasekané petržele, 10dkg silných plátků ementálu
Postup
Květák rozdělíme na růžičky, necháme 10 minut ve studené vodě odležet, omyjeme a uvaříme ve slané vodě na mírném ohni, necháme odkapat. Stejně uvaříme brambory a oloupeme. Do vody od květáku vmícháme smetanu, víno, mouku, mléko a vývar, okořeníme solí, pepřem a muškátem a necháme 5 minut vařit. Vmícháme rozkverlané žloutky, ještě jednou zahřejeme, ale nevaříme. Na dno vymazané zapékací misky dáme květák, na něj vrstvíme nakrájené brambory a lehce osolíme. Na brambory dáme kostičky šunky, přelijeme omáčkou, posypeme petrželkou a strouhaným sýrem. Pečeme v troubě vyhřáté troubě na 225°C asi 10-15 minut, dokud není vršek nezhnědne.
Autor
Jindřiška