Vepřová kýta v lístkovém těstě
Suroviny
250g hladké mouky, lžička soli, 250g + 2 lžíce másla, 400g vepřové kýty, 2 lžíce oleje, 6 listů kapusty (250g), 100g šalotky, 200g žampiónů, 100g šunky, 4 lžíce smetany, 1 vejce, černý pepř, 1 velký a slabý plátek slaniny
Postup
Nožem rozsekáme máslo v hladké mouce, osolíme. Přidáváme postupně 1/8 litru vody. Těsto krátce propracujeme, vyválíme na sílu 2 cm a necháme přikryté v chladu odpočinout. Olej zahřejeme a vložíme do něj maso a opékáme 8 minut dozlatova. Osolíme a po vychladnutí potřeme výpekem. Rozloženou kapustu uvaříme ve vodě tak, aby byla pružná. Studenou vodou ji propláchneme a osušíme. Šalotku, houby a šunku nakrájíme na malé kostičky. Šalotku necháme zesklovatět na 2 lžících másla, přidáme houby a dusíme bez podlévání. Zastudena pak přidáme šunku, smetanu a vejce. Osolíme a opepříme. Těsto vyválíne dotenka a položíme na něj slaninu a kapustu. Pak do něj zabalíme nádivku a maso. Roládu položíme na plech švem dolů. Pečeme ve středně teplé troubě a často ji propichujeme vidličkou. Když je hotová, necháme ji 15 minut vychladnout a pak teprve rozkrojíme.
Autor
Jindřiška