Švestková omáčka
Suroviny
500g švestek (čerstvých nebo mražených), kousek citrónové kůry, šťáva z citrónu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky, 3-4 lžíce strouhaného perníku nebo strouhanky, cukr podle chuti, 40ml koňaku
Postup
Vypeckované švestky dáme do hrnce, zalijeme 400 ml vody, přidáme skořici, citrónovou kůru i šťávu. Vaříme asi 10-15 minut, až jsou švestky částečně rozvařené. Koření vyndáme, omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme přes cedník. Přidáme perník, podle potřeby trošku vody, podle chuti cukr a zvolna vaříme do zahoustnutí. Nakonec přidáme pár kapek cirtónové šťávy a koňak. Omáčku podáváme ke kaším, flameri, nákypům, pudinkům, knedlíkům, palačinkám a jiným skadkým pokrmům.
Autor
Jindřiška