Vepřová krkovička se sušenými švestkami
Suroviny
400g vykostěné krkovičky, 80g sušených švestek, 2dl červeného vína, 10g cukru, ocet nebo citrónová šťáva, 40g rostlinného tuku, 2 lžíce slivovice, špetka skořice, mletý pepř, sůl
Postup
Sušené švestky opláchneme, necháme v cedníku okapat, vložíme do červeného vína a necháme do druhého dne, aby změkly. Potom přidáme cukr, špetku skořice a asi 15 minut povaříme. Po zchladnutí švestky vypeckujeme. Krkovičku opláchneme a osušíme čistou utěrkou. Ostrým nožem nařízneme po délce tak hluboko, aby vznikla kapsa. Naplníme ji povařenými, okapanými švestkami a uzavřeme kovovými jehlami na ptáčky nebo zašijeme. Posolíme, popepříme, vkládáme do kastrolu se zahřátým rostlinným tukem a po všech stranách lehce opečeme. Potom podlijeme sběračkou tekutiny zbylé po vaření švestek, vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Během pečení opakovaně přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme tekutinou zbylou po vaření švestek. V průběhu pečení maso 1-2krát obrátíme. Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí rozkrájíme na porce. Šťávu dochutíme slivovicí, podle chuti přisolíme nebo přikyselíme octem či citrónovou šťávou.
Autor
Jindřiška