Pečené plněné jehněčí
Suroviny
2 kýty z jehněčího masa o celkové váze 1,6 kg, 200g uzeného bůčku nakrájeného na jemné plátky, 1 zelené jablko, 1 pórek, česnek, petrželka, máslo, olivový olej, sůl, celý pepř
Postup
Jednu kýtu úplně vykostěte, odblaňte, nakrájejte na kostky, maso potom rozemelte a ochuťte svazečkem majoránky a půlkou najemno nasekaného stroužku česneku, osolte a posypte čerstvě namletým pepřem. Vykostěte i druhou kýtu, ale tentokrát maso nekrájejte, nýbrž jen zlehka naklepejte a naplňte mletým masem z první kýty. Plátek sviňte a obalte plátky bůčku, plněnou kýtu pokryjte ve dvou vrstvách tak, aby se překrývaly. Kýtu potom zabalte do lehce navlhčeného pečicího papíru, svažte kuchyňským provázkem, přendejte do pekáče, podlijte olejem a v troubě předehřáté na 190–200 °C pečte cca 1 hodinu. Občas maso obraťte, a bude-li třeba, podlijte trochou vody. Asi po hodině maso vyjměte z trouby, nechte ho pár minut odpočinout, vyjměte z papíru a nakrájejte na plátky. K pečeni podávejte omáčku z pórku, který nakrájíte na tenká kolečka, podusíte na másle se solí a rozmixujete. Jako přílohu připravte restované jablečné kostičky: jablko oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a 2–3 minuty restujte na větším oříšku horkého másla. Podávejte k pečeni spolu s pórkovou omáčkou.
Autor
Jindřiška