Pečené kuře s jablky
Suroviny
menší kuře, 60g másla, 4 jablka, 80g brusinkového kompotu, lžíce rajčatového kečupu, 1dl bílého vína, sůl, kari, mletý pepř, 20g másla na vymazání misky
Postup
Kuře rozkrájíme na čtvrtky, opláchneme ve studené vodě a osušíme čistou utěrkou. Lehce posolíme a poprášíme kořením, vložíme do kastrolu s rozpuštěným máslem a krátce osmahneme. Potom podlijeme sběračkou horké vody nebo vývaru z drůbků, vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Během pečení občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme. Jablka opláchneme a trubičkou na kremrole vykrojíme jádřinec tak, aby vznikl kruhovitý otvor uprostřed jablka. Otvor naplníme brusinkovým kompotem a jablka naskládáme do zapékací misky dobře vymazané máslem. Podlijeme částí bílého přírodního vína a v troubě upečeme. Zbytek vína přilijeme k poloměkkým jablkům spolu s rajčatovým kečupem a dopečeme do měkka. Štávu z upečeného kuřete spojíme se šťávou z jablek a přeléváme jí porce kuřete s jablkem na talířích.
Autor
Jindřiška