Pečené kuře s křenovou šlehačkou
Suroviny
kuře, sůl, 40g oleje, 40g másla, 75g cibule, 1dl vody, 25g hladké mouky, 2dl bílého vína, 200g smetany, 2 lžíce strouhaného křenu
Postup
Kuře naporcujeme, osolíme a na horkém oleji s máslem po všech stranách zvolna opečeme. Maso vyjmeme, do tuku vložíme nakrájenou cibuli, trochu orestujeme, vložíme zpět opečené kuře, zastříkneme vodou a dusíme doměkka za občasného přelévání šťávou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, mírně osmahneme, zalijeme vínem a smetanou, promícháme a provaříme. Ke konci vaření přidáme čerstvě nastrouhaný křen, dochutíme a vložíme prohřát porce kuřete.
Autor
Jindřiška