Kuřecí prsa na česneku
Suroviny
2 kuřecí prsa (asi 900g), 250g fazolky, 3 velké mrkve, 4 jarní cibulky, 5 stroužků česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce suchého sherry, lžíce kukuřičné mouky, 2 lžíce oleje
Postup
Nakrájíme kuřecí maso na 1,2 cm hranolky. Očistíme fazolky a pokud je třeba odstraníme vlákna z lusků. Použijeme-li zmrazené fazolky vložíme je do horké vody k rozmrazení. Mrkev i cibulku nakájíme na tenké kousky. Krájíme šikmo na tloušťku asi 3 mm. Nožem nasekáme nadrobno česnek. V malé nádobě smícháme studenou vodu, sójovou omáčku, sherry a kukuřičnou mouku a směs dáme stranou. Rozehřejeme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, přidáme polovinu oleje a pak vložíme mrkev a česnek. Pomocí rozšířené plochy dřevěné vařečky v typickém tvaru špachtle obracíme jednotlivé kousky potravin v oleji. Zeleninu mícháme asi 3 minuty a pak přidáme fazolky a cibuli. Pokračujeme v míchání po dobu 2 minut, nebo až do doby až se stane zelenina již křehká, ale ještě zůstává křupavá. Přemístíme zeleninu do hrnce. Na horký wok přidáme zbývající olej a polovinu kuřecího masa. Restujeme asi 3 minuty. Maso vyjmeme z pánve a orestujeme zbytek masa. Hotové maso má být béžové nikoliv růžové barvy. Na pánev wok vrátíme všechno kuřecí maso. Kuřecí maso odhrneme ze středu pánve, zamícháme již připravenou směs s kukuřičnou moukou a nalijeme ji do středu woku. Vaříme a mícháme dokud omáčka nezhoustne a objeví se ode dna bubliny. Potom mícháme a vaříme ještě 1 minutu. Vmícháme již dříve připravenou zeleninu a přikryjeme vše poklicí a ještě asi na 1 minutu prohřejeme.
Autor
Jindřiška