Hráškový krém se zeleninou a krevetami
Suroviny
300g čerstvého vyloupaného hrášku, 120g cukety, 100g mrkve, 4 chřesty, 2 šalotky, 12 krevet, 1 jarní cibulka, bobkový list, tymián, zeleninový vývar, olivový olej, sůl, celý bílý pepř
Postup
Jarní cibulku nakrájejte na co nejjemnější kolečka a lehce ji orestujte s větvičkou tymiánu a jedním bobkovým listem na malém množství oleje, potom přidejte hrášek, ten také několik minut restujte, podlijte přibližně 1/2 litrem zeleninového vývaru a vařte cca 25 minut od začátku varu. Mezitím nakrájejte na tenké proužky slupku z cukety, mrkev a chřest, šalotku na kolečka a na prudkém ohni orestujte na malém množství oleje. Po 3–4 minutách přidejte vyloupané krevety nakrájené na malé kousky, osolte, opepřete, po 2 minutách odstavte z ohně a dejte do tepla. Z hotové hráškové polévky vyjměte tymián a bobkový list a rozmixujte ji na jemný krém. Ten nalijte do talířů, ozdobte orestovanou směsí zeleniny a krevet, posypte čerstvě namletým pepřem a přelijte tenkým pramínkem olivového oleje.
Autor
Jindřiška