Vepřové maso s cukínami
Suroviny
450g libového vepřového z kýty, 2 mrkve tence nakrájené šikmo na kolečka, 55ml studené vody, 2 lžíce sojové omáčky, lžíce kukuřičné mouky(nebo škrob), lžička cukru, 1/2 lžičky granulovaného kuřecího vývaru, 2 malé cukíny, lžíce oleje, 75g čerstvých žampionů
Postup
Z masa odstraníme všechen tuk a částečně zmrazené (aby se lépe krájelo) nakrájíme tenké řezy napříč vláken. V menší pánvi si uvaříme mrkev nakrájenou na kolečka asi tak za 2 až 3 minuty, ale musí zůstat křupavá (!). V malé misce smícháme studenou vodu se sojovou omáčkou, kukuřičnou moukou, cukrem a granulemi bujónu. Ve woku rozpálíme 1 lžíci oleje a při dosažení vysoké teploty přidáme cukíny a restujeme 2 až 3 minuty, pak odstraníme z pánve a ponecháme stranou. Na wok přidáme další lžíci oleje, rozpálíme a vložíme asi polovinu masa a restujeme opět 2-3 minuty, až maso přestane být růžové. Maso vyjmeme z pánve a restujeme i druhou polovinu masa, také po dobu asi 2-3 minut. Potom vložíme na wok všechno maso a odhrábneme je stranou a na uvolněné místo ve středu pánve nalijeme rozmíchanou škrobovou směs. Varem ji zahustíme a až se tvoří ode dna bublinky, vmícháme připravenou uvařenou karotku, cukínu a žampiony. Pod poklicí dusíme ještě 1 až 2 minuty.
Autor
Jindřiška