Hung-Shao
Suroviny
vepřový bůček libový s kůží, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce vody, 6cm celé skořicové kůry, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 menší hvězdička anýzu, lžička cukru, 3 lžíce suchého vína (sherry, rýžové víno)
Na zeleninovou přílohu: 2 lžíce oleje, stroužek česneku nakrájený na jemné proužky, 3 cm nakrájeného kořene zázvoru, 120g brokolice, 120g nakrouhané kapusty, 1 nakrájený pórek
Zálivka: lžíce sojové omáčky , 2 lžíce suchého sherry, 2 lžíce vody
Postup
Maso nakrájíme na kostičky velké asi 2 x 2 cm. Z masa neodstraňujeme kůži, ta je velmi důležitá, protože maso budeme dusit velmi pomalu a rosolovací vlastnost kůže ochutí šťávu neopakovatelným způsobem. Kůži můžeme jemně nařezat na čtverečky. Kostky masa poskládáme kůží dolů do středně velkého kastrolu. Maso pokropíme sójovou omáčkou a vodou. K masu přidáme asi 6 cm nalámané skořicové kůry a oloupaný a nakrájený kořen zázvoru. Přidáme hvězdičku anýzu, mírně přisolíme a postavíme na plamen. Přiklopíme pokličkou a velmi pomalu dusíme 45 minut. Po 45 minutách kousky masa obrátíme, aby se ve šťávě dokonale obalily. Přidáme cukr a suché víno (sherry). Během dušení nezapomínáme maso občas obracet.
Mezitím si připravíme zeleninu. Stroužek česneku nakrájený na dlouhé tenké nudličky a stejně upravený kořen zázvoru orestujeme jen asi 30 vteřin na horkém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou brokolici, nakrouhanou kapustu, vše zamícháme a nakonec přidáme nakrájený pórek a minutku vše za stálého míchání osmahneme. Přidáme zálivku a krátce povaříme.
Měkké maso podáváme se zeleninou a rýží.
Autor
Jindřiška