Fondue švýcarské
Suroviny
1 stroužek česneku, 1dl bílého vína, pepř, muškátový oříšek, sůl, 400g ementálu, 20g bramborového škrobu, 1dl třešňové kořalky nebo slivovice, chléb
Postup
Kameninovou pánev na fondue vymažeme česnekem, vlijeme asi 2/3 vína, přidáme pepř, muškátový oříšek, sůl, kostečky ementálu, zahříváme a šleháme asi 10 minut. Bramborový škrob rozmícháme ve zbytku vína a vlijeme k sýru do pánve. Stále šleháme, až sýrový krém zhoustne, přilijeme pálenku a znovu mícháme. Hotové fondy má vzhled jemného krému s vůní sýra, koření a pálenky. Pánev s fondy postavíme na stůl na lihový vařič, protože fondy musí být stále teplé. Stolující si ve fondy namáčí malé kostky chleba napíchnuté na speciální vidličce. Podáváme s bílým vínem.
Autor
Jindřiška