Jarní aspik
Suroviny
500g směsi zeleniny nakrájené na kostičky (zelená část cukety, hrášek, mrkev, brambory, 1 jarní cibulka), 50g želatiny v prášku, 20g plátkové želatiny, 7 natvrdo uvařených vajec, 1 a 1/2 avokáda, šťáva z 1/2 citronu, hlávkový salát, worcesterová omáčka, Tabasco, majoránka, sůl
Postup
Podle návodu na balení připravte litr želatiny a malé množství nalijte do kruhové formy s otvorem (Ø 25 cm). Formu vložte do chladničky, a jakmile želatina ztuhne, poklaďte ji 9 půlkami vajec (řeznou plochou dolů). Zalijte zbylou želatinou a formu vložte do ledničky. Zeleninu uvařte al dente (ne úplně doměkka) v osolené vroucí vodě, slijte, přendejte na utěrku a jemně osušte. Oloupané a rozkrájené avokádo oloupejte, nakrájejte na dílky a rozmixujte na jemný krém s citronovou šťávou, špetkou soli, svazečkem nasekané majoránky, malým množstvím worcesterové omáčky a pár kapkami Tabasca. Namočenou a vymačkanou plátkovou želatinu (podle návodu na balení) vmíchejte do krému a přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky. Na ztuhlou druhou vrstvu želatiny navršte do formy polovinu zeleninové hmoty. Povrch uhlaďte a poklaďte zbývajícími 5 půlkami vajec nakrájenými na plátky. Pokryjte zbývající zeleninovou hmotou a dejte odležet do ledničky minimálně na 6 hodin. Před podáváním nahřejte rychle dno formy nad plamenem, hotový aspik vyklopte na servírovací talíř.
Autor
Jindřiška