Čínský ovocný salát
Suroviny
400g liči ve sladkém nálevu, 115g jahod, 50g nesolených oříšků kešu, 225g moučkového cukru, 0,75dl čínského rýžového vína nebo sherry, 8,5dl vody, 2,5cm roztlučené skořicové kůry, 2,5cm pokrájeného kořene zázvoru, kůra a šťáva z 1 citronu, 2 hřebíčky, 2 kiwi, 1 vanilkový lusk, 1 badyán, 1 karambola, 1 nasekaný stonek sušeného zázvoru, nasekaná máta na ozdobení
Postup
Do kastrolu dejte čínské rýžové víno nebo sherry, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Přidejte práškový cukr, hřebíček, kousky skořice, vanilku, směs koření, badyán a čerstvý zázvorový kořen. Za stálého míchání ohřívejte směs nad malým plamenem, dokud se nerozpustí cukr, pak uveďte do varu. Ztlumte plamen a 5 minut vařte. Odstavte a nechte zcela vychladnout. Sirup sceďte a vyhoďte koření. Přimíchejte oříšky kešu, přikryjte potravinářskou fólií a nechte vychladit v ledničce.
Mezitím připravte ovoce: rozpulte a nakrájejte na plátky kiwi, karambolu, zbavte jahody stopek a též je nakrájejte. Připravené ovoce dejte do mísy s liči a zázvorem. Opatrně promíchejte. Přelijte sirup přes ovoce, ozdobte nasekanou mátou a podávejte.
Autor
Jindřiška