Rajčatovo-sýrové fondue
Suroviny
2 stroužky česneku, 1/2 lžičky fenyklového semínka, 1/2 lžičky tymiánu, 20g másla, 400g rajčat, sůl, 150ml suchého bílého vína, 2 lžičky maizeny (kukuřičný škrob), 200g ementálu, 300g eidamu, bílý mletý pepř, bílý chléb
Postup
Česnek oloupeme, nahrubo nasekáme a pak rozdrtíme spolu s tymiánem a fenyklem. Na pánvičce rozpustíme máslo a v něm podusíme česnek s bylinkami, přidáme rozmixovaná a propasírovaná rajčata a dusíme dalších 10 minut. Maizenu rozšleháme s bílým vínem, nalijeme do hrnce a za stálého míchání zavaříme a trošku osolíme. Postupně přidáváme sýr, který jsme nastrouhali nahrubo a za stálého míchání přivedeme opět k varu. Jakmile se sýr rozpustí, přidáme rajčatovou směs, kterou jsme si rovněž připravili předem. Fondue dochutíme pepřem a na mírném plameni stále udržujeme teplé, aby nám sýr neztuhl a hmota zůstala tekutá. Fondue přelijeme do kotlíku a položíme nad svíčku. Na talířky naskládáme veku nakrájenou na kostičky. Na vidličku napichujeme kousky veky a namáčíme do sýrové hmoty. Občas promícháme, aby nám sýr nesedal na dno.
Autor
Jindřiška