Neuchatelské sýrové fondue
Suroviny
1 stroužek česneku, 400g sýra typu gruyér (event. moravský bochník, madeland nebo eidam), 200g ementálu, 300g bílého vína, 1 lžičku citronové šťávy, 2 lžičky solamylu, 100ml třešňovice, černý pepř, trochu mletého muškátového oříšku, 800g bílého chleba
Postup
Oloupeme stroužek česneku a vytřeme jím caquelon nebo kotlík. Oba druhy sýrů nastrouháme nebo nakrouháme a s vínem a citronovou šťávou necháme v kotlíku za stálého míchání rozpustit. Ve studené vodě rozmícháme solamyl a utřeme jej s třešňovicí a vše vmícháme do sýrové omáčky. Ochutime nastrouhaným muškátovým oříškem, opepříme. Sýrovou hmotu za stálého míchání ještě jednou krátce povaříme, až je hladká a krémová, poté ji přendáme na rechaud (postačí i lihový vařič). Chléb pokrájíme na kousky a podáváme odděleně. Fondue se musí i během jídla mírně vařit. Stále mícháme, aby hmota zůstala vláčná.
Autor
Jindřiška