Základní sýrová hmota na fondue
Suroviny
50g čerstvého sýra gouda, 350g staršího sýra gouda, 1 stroužek česneku, šťávu z 1 citronu, 4 lžičky škrobové moučky nebo solamylu, 6 lžic mléka, bílý pepř, muškátový oříšek, 1 veka, 100g šunky
Postup
Ze sýra odkrojíme okraje a nakrájíme je na větší kousky. Ty pak rozdrtíme nebo najemno umeleme na strojku. Nádobu na fondue vytřeme stroužkem česneku. Citronovou šťávu doplníme vodou na 250 ml a nalijeme ji do nádoby. Postavíme ji na sporák a na mírném ohni zahříváme. Postupně přidáme všechen sýr a necháme jej za stálého míchání na mírném ohni rozpustit. V mléce rozmícháme škrobovou moučku a zvolna ji vmícháme do sýrové omáčky. Sýrovou omáčku dále zahříváme a necháme ji jednou přejít varem. Nezapomínáme stále míchat. Sýrová omáčka je hotová, tvoří-li na vytažené vařečce tenký film. Omáčku opepříme a přidáme čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Pokud to nikomu nevadí, lze přidat i další lisovaný stroužek česneku. Nemáme-li lis na česnek, utřeme stroužek nožem na prkénku. Veku nakrájíme na plátky a ty překrojíme na velikost jednohubek a na ně položíme kousek šunky. Upravíme na talíře. Kousky veky se šunkou se pak napichují speciální vidličkou a namáčejí v omáčce.
Autor
Jindřiška