Bavorské vdolečky
Suroviny
500g hrubé mouky, 100g másla, 50g cukru, 1 vejce, 1/4l mléka, 20g droždí, špetka soli, citrónová kůra, 150g másla, rybízová zavařenina, 1 smetana na šlehání, máslo na smažení
Postup
Z droždí, lžičky mouky, lžičky cukru a trochy mléka zaděláme kvásek. Pak třeme do pěny cukr, máslo, vejce a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme prosátou mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Těsto propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme do teplého místa kynout. Vykynuté vyválíme na pomoučeném vale na plát asi 1/2 cm silný a skleničkou vykrajujeme kolečka. Necháme ještě chvíli kynout. Pak rozehřejeme máslo, vdolečky do něho vložíme a do každého vdolečku uděláme důlek. Smažíme nejprve pod pokličkou, po obrácení pokličku sundáme. Vychladlé plníme (do důlku) zavařeninou a zdobíme šlehačkou.
Autor
Jindřiška