Maďarské koule – „husarské koule“
Suroviny
0,5kg mletého masa, 10-15dkg uzeného masa, kousek špeku, šálek rýže, lžíce sádla, 1 středně velká cibule, 1 vejce, sůl, sladká paprika, pálivá paprika, 1-2 sáčky kysaného zelí, zakysaná smetana
Postup
Do misky si připravíme 0,5kg mletého masa, do kterého dáme nadrobno nakrájené uzené maso. Osolíme, přidáme sladkou i pálivou papriku, přimícháme šálek syrové rýže, kterou jsme proprali horkou vodou, celé vejce a vše promícháme. Do hrnce na lžíci sádla a kousku špeku osmaženého na škvarečky přidáme cibuli a zpěníme. Z mletého masa vytvoříme malé koule a obalíme zelím. Koulemi pokryjeme dno hrnce a dusíme asi 1 hodinu až změkne rýže. Podléváme scezenou šťávou ze zelí nebo vývarem či teplou vodou. 10 minut před dovařením zalijeme smetanou. Můžeme zahustit jíškou.
Autor
Jindřiška